Kiinnostava urheilija

Urheiluhullut Radio Suomi 17.1.2022

”Elämme yksilöiden aikaa. Urheilija edustaa ensisijaisesti itseään eikä
Haaromäen Ponnistusta tai Suomen olympiajoukkuetta.”

70-luvun luonto-ohjelmissa kerrottiin, miten työteliäitä ja ahkeria eläimet olivat ja kuinka tehokkaasti ne muodostivat ikään kuin yhteiskuntia, koska silloin ihmisen hyveitä olivat ahkeruus ja yhteisön palveleminen. 80-luvulla luonto-ohjelmissa kuvattiin lisääntymistä, ei siksi, että lisääntyminen olisi ollut erityisen toivottavaa, vaan koska seksi nousi mediassa kaiken keskiöön ja oli hauska katsoa, miten eläimet sen tekivät. Ja 90-luvulla luonto-ohjelmat täyttyivät taisteluista, tappeluista ja tappamisesta, koska väkivalta alkoi syrjäyttää jopa seksin viihteessä.

Urheilu on ollut ihmeen pitkään jotain muuta kuin viihdettä. Huippu-urheilijat ovat olleet sotilaiden korvikkeita ja kansainväliset kisat hoitaneet sodan tehtäviä tuottaen meille kotirintamalla isänmaallista ylpeyttä. Mutta se oli ennen se. Nyt elämme yksilöiden aikaa. Urheilija edustaa ensisijaisesti itseään eikä Haaromäen Ponnistusta tai Suomen olympiajoukkuetta.

Ja mikäs siinä, niin kauan kuin Suomen Hiihtoliitto piti kerran vuodessa pressitilaisuuden, jossa yksilöurheilija hymyili sponsorivaatteissa ja liiton johtajat vakuuttivat, että urheilu on puhdasta ja eettisesti korkeatasoista. Mutta sitten tuli tämä internetti ja sen seurauksena sosiaalinen media. Sitähän ei yksikään olympiakomitean viestintäjohtaja pysty kontrolloimaan, vaan jokainen urheilija postaa juuri niitä mielipiteitä ja valokuvia, joita haluaa.

Somessa urheilijan täytyy olla ensisijaisesti kiinnostava. Se mitataan follaajien ja tykkäysten määrissä, eivätkä eniten ihmisiä kiinnostavat urheilijat välttämättä ole niitä, jotka menestyvät parhaiten kisoissa. On kiinnostavaa, kun yksittäinen joukkueurheilija tulee ulos kaapista, puolustaa mustien oikeuksia, taistelee ilmastokriisiä vastaan, paljastaa olleensa seksuaalisen häirinnän kohteena, jakaa käsityksiään Qatarin jalkapallokisojen typeryydestä ja ilmoittaa jättävänsä Pekingin olympialaiset ihmisoikeussyistä väliin. Jos samalle alustalle ilmestyy somepostaus uudesta piiriennätyksestä, sitä ei huomaa kukaan.

Entä luonto-ohjelmat? Siis mitkä luonto-ohjelmat, mitä ne ovat? Ei kukaan katso eläimiä jostain televisiota, vaan me kaikki seurataan eläinten sometilejä!

Jaa linkki:
© 2024 minnalindgren.fi. All rights reserved.