Urheilu vallan välineenä

Urheiluhullut Radio Suomi 28.2.2022

Yksittäinen urheilija voi joissain maissa, tietyissä olosuhteissa sanoutua irti kansainvälisen urheilun mädännäisyydestä.”

Huippu-urheilu on politiikkaa. Se on syntynyt sotilaiden harjoituksena ja levinnyt kansainvälisen diplomatian keinona. Mitä suurempi on urheilun saama yhteiskunnallinen huomio, sitä merkittävämmästä taloudellisesta ja poliittisesta välineestä on kyse. Se, että urheilu on yleisölle puhtaasti viihdettä, ei poista sen muita yhteiskunnallisia merkityksiä, päinvastoin. Aina on massojen mieliin vaikutettu viihteen keinoin, koska sen vaarallisempaa ja tehokkaampaa propagandaa tuskin on.

Urheiluun liittyvästä harmaasta taloudesta, rahanpesusta ja ihmisoikeusrikkomuksista kertoo eniten sen asema diktaattorivaltioissa. Ne ovat 2000-luvun kansainvälisen urheilun päänäyttämöitä, ja kun tarpeeksi maksetaan, diktaattori pistää pystyyn talviolympialaiset trooppiselle ilmastovyöhykkeelle vain näyttääkseen taloudellisen ja poliittisen mahtinsa. Urheilu on diktaattoreille keskeinen vallan väline.

Urheilun sekavalla sotatantereella yksittäinen urheilija on yleisön silmissä viaton soturi ja isänmaansa sankari, joka edustaa atleettisuudessaan tuhatvuotista ihmisihannetta. Mutta urheilija ei ole sotilas. Urheilija ei tapa eikä hänen pitäisi sokeasti tehdä mitä käsketään, sillä hänellä on oikeus omiin ajatuksiin ja päätöksentekoon, toisin kuin sotilaalla. Viime aikoina sosiaalisen median voima on riisunut monia valheellisia verhoja urheilulta ja nostanut ihmisoikeuskysymykset, syrjinnän, ahdistelun ja painostuksen käytännöt yleisön tietoisuuteen. Yksittäinen urheilija voi joissain maissa, tietyissä olosuhteissa sanoutua irti kansainvälisen urheilun mädännäisyydestä ja edustaa mielipiteillään vain itseään, toisin sanoen käyttää sananvapauttaan.

Tästä huolimatta huippu-urheilu on valtioiden ylläpitämää politiikkaa. Urheilijat edustavat maataan erilaisin sopimuksin, joten venäläinen hiihtäjä ei voi äkillisesti ilmoittaa olevansa vain viaton hiihtäjä politiikan ulkopuolella. Kun Venäjä nyt eristetään muusta maailmasta, on urheilu tehokas pakote. Kaikki sen keinot on käytettävä. Samalla ymmärrämme, etteivät pakotteet ole henkilökohtaisia vihanilmaisuja yksittäisille urheilijoille.

Jaa linkki:
© 2024 minnalindgren.fi. All rights reserved.