Virtaelo

Urheiluhullut Radio Suomi 25.4.2022

”Viisituntisessa draamassa Tristan ja Isolde mainitut henkilöt rakastuvat ja kuolevat.”

Flow-tila eli virtaelo on ajantajun kadottava tovi, jota tavoitellaan omassa tekemisessä, missä tahansa ammatissa tai tehtävässä. Kun ihmisellä ei ole aavistustakaan, onko kulunut minuutti vai viisitoista, tunti vai kuusi, hän on uppoutunut jonnekin syvälle, häiritsevien ulkoisten ärsytysten tavoittamattomiin. Ja koska arvostamme tehokkuutta enemmän kuin mitään muuta, virtaelo on kaikkien valmentajien tavoite, niin yritysmaailmassa kuin urheilussa. Se saa meidät toimimaan tehokkaasti, ylittämään kapasiteettimme ja nauttimaan siitä, mitä teemme, koska sen sivutuotteena tulee illuusio helppoudesta.

Musiikki on ajassa tapahtuvien asioiden järjestämistä. Yksinkertaisimmillaan musiikki on jännitteiden synnyttämistä ja purkamista. Se on myös vanhimpia ihmisen kaikista kommunikaation keinoista, ja siksi se vaikuttaa kaikkialla aivoissa, primitiivisistä, syvistä aivonosista etuotsalohkon abstraktin ajattelun harmaisiin soluihin. Toisin sanoen musiikki on tehokas manipulaation ja muun ohjailun keino, ja harva asia saattelee ihmisen tuohon tavoiteltuun virtaeloon kuin musiikki.

Otan esimerkin, joka on suurimmalle osaa väestöstä vieras, Richard Wagnerin musiikkidraamat. Ne kestävät viisi tuntia eikä niistä parhaissa tapahdu ulkoisesti oikeastaan mitään. Viisituntisessa draamassa Tristan ja Isolde mainitut henkilöt rakastuvat ja kuolevat. Viisituntisessa draamassa Parsifal tyyppi nimeltä Parsifal ryhtyy ritarikunnan johtajaksi. Kuusitoistatuntisessa neljän draaman sarjassa Ring varastetaan sormus ja palautetaan se. Kun toiminta ja muu häiritsevä puuhastelu on karsittu minimiin, keskitymme oleelliseen ja reagoimme pinnan alla kyteviin vivahteisiin, hyppäämme venytetyn jännitteen kyytiin emmekä katso kelloa. Surffaamme virtaelon kyydissä ja aivomme aktivoituvat tehokkaasti kaikissa osissaan emmekä muista edes ajatella, pitäisikö käydä vessassa.

Tällainen musiikin tuottama virtaelo on urheilu- ja yritysvalmentajista tietenkin turhaa, koska olemme vain passiivinen vastaanottaja, emme suorittava tehokas toimija. Mutta kuten yleensä, urheilu- ja yritysvalmentajat ovat väärässä, sillä kun aika muuttuu tilaksi, kuten Wagnerin Parsifalissa todetaan, virtaelon tuottama viisituntinen aivomyrsky kantaa monin tavoin tulosta sekä välittömästi että pitkäkestoisesti. Jonain päivänä verenkiertomme, hormonitoimintamme ja aineenvaihduntamme on niin vilkasta, että saatamme jopa ymmärtää, mitä tarkoittaa tuo lausahdus, että aika muuttuu tilaksi, eikä sen jälkeen mikään ole enää monimutkaista tai vaikeata.

Jaa linkki:
© 2024 minnalindgren.fi. All rights reserved.